Vil du lage nettbutikk selv? 7 tips for å starte egen nettbutikk

starte nettbutikkDenne artikkelen er for deg som vil starte nettbutikk med et lite budsjett, men med profesjonelle målsetninger.

I dag er det faktisk svært enkelt å lage sin egen nettbutikk.

Men den vanskelige delen er markedsføring, salg og å ha den riktige tankemåten for å starte en god virksomhet på nett.

Her er 7 emner som vi vil snakke om der vi gir deg noen praktiske tips for å starte nettbutikk i 2019, i tillegg til å hjelpe deg med å ha en god tankegang for suksess.

(PS. Evt. lover og regler knyttet til å starte et selskap i Norge, og andre juridiske ting må du finne andre steder)

1. Starte gratis nettbutikk?

Ok, la oss starte med edtte, for det er mange der ute som googler hvordan å starte nettbutikk gratis.

Det er fullt mulig å selge ting på nett gratis, for eksempel på markedsplasser som Tictail (designer og moteprodukter), ebay eller Netthandelen.

Og det finnes noen gratis hjemmeside-programmer (som Wix) der du kan lage en nettbutikk gratis. Men det er vanligvis bare reklamen som snakker stort for å tiltrekke kunder. Du må omtrent alltid betale om du ønsker en profesjonell side.

Og om du tenker litt på det, så vet du at du aldri hadde tørt å kjøpe noe fra en stygg nettbutikk som ble laget gratis? For ikke å snakke om useriøse nettadresser som vanligvis ser omtrent slik ut https://ditt-valg.tjenesteleverandør.com

For å se ut som en profesjonell virksomhet så må du ha ditt eget domene som ditt-valg.no eller .com.

Og på sider som Tictail så kan du sette opp nettbutikken din gratis, men det er egentlig ikke din egen butikk. Det fungerer som en markedsplass hvor du kan selge, men ikke kan bygge et sterkt merkevare (som er svært viktig, særlig innen designer og moteprodukter).

Men det å starte nettbutikk behøver verken være vanskelig eller dyrt:

2. Start en profesjonell nettbutikk for svært lite penger

For kanskje bare 5 år siden så måtte man investere noen titusener av kroner for å bygge sin egen nettbutikk. Man måtte ansette en teknisk kyndig som visste hvordan man kunne lage nettbutikken din.

hvordan starte nettbutikkMen i dag så kan du svært enkelt bygge en nettbutikk med forskjellige nettbutikkløsninger som Shopify. Her trenger du ingen kunnskaper om koding.

Du må bare kjøpe 2 ting for å sette i gang butikken din:

 1. Et domenenavn, som dinnettbutikk.no (koster kanskje 200 kr per år)
 2. Et sted hvor du kan hoste nettbutikken din. Beste valg i 2019 er kanskje Shopify pga. sin brukervennlighet og pris (prisen starter på 250 kr per måned).

Les vår artikkel om Shopify for å lære mer om det. I dag har Shopify blitt “standard”-plattformen for å lage nettbutikk.

Det finnes selvfølgelig andre nettbutikkplattformer som Volusion, WooCommerce (som er en addon for WordPress), Bigcommerce, Magento og Prestashop. Men Shopify er den mest populære plattformen og har tonnevis av butikktemaer, apper og andre addons. Det finnes også masse god support og mange webutviklere som kan hjelpe deg om du vil tilpasse butikken din mer.

Prisen?

Generelt sett så må du forvente å betale rundt 200 kr per måned for å ha en grunnleggende (men profesjonell) nettbutikk. Om butikken blir veldig stor og du trenger flere funksjoner, så kan prisen øke litt. Men siden du da allerede tjener mer penger med nettbutikken din så burde ikke det være noe problem.

Men om du tenker på det så er 250 kr i måneden svært billig! Det er prisen av noen få dyre kopper kaffe, eller ett enkelt restaurantmåltid.

3. Noen ideer for produkter og å skaffe leverandører

Vet du ikke hva du vil selge ennå? Eller hvordan å få varer til nettbutikken din?

La oss gjøre litt brainstorming for å hjelpe deg i gang:

Du vil definitivt ikke selge Samsung TVer eller iPhones, for du kan rett og slett ikke konkurrere med de svære butikkjedene som selger elektronikk.

Nøkkelen til å starte en suksessrik nettbutikk på lavt budsjett er å spesialisere seg. Dette betyr for eksempel at:

 • Du ikke selger “klær”, men selger “lokalproduserte klær av 100% økologisk bomull”.
 • Du ikke prøver å konkurrere med New Yorker og deres t-skjorter for 50 kr, men at du heller lager et interessant merkevare og tar 200 kr eller til og med 500 kr for en t-skjorte
 • Du ikke prøver å selge både kaffe, klær og bildeler i en og samme nettbutikk, men heller fokuserer på ett emne

Digitale produkter som e-bøker eller nettkurs er enkle produkter å selge fordi du ikke trenger tenke på frakt av fysiske produkter. For eksempel om du allerede har en reiseblogg eller en matblogg, så kan du for eksempel selge en e-bok til leserne dine.

Du kan også lete etter produktideer på kinesiske nettbutikkplattformer som Aliexpress.com og Alibaba.com. Mange i dag velger å starte en dropshipping-butikk med Shopify og Aliexpress (som betyr at du ikke trenger å fysisk sende ut produktene selv). Aliexpress er fokusert på småkjøp av enkeltkunder, mens Alibaba er for virksomheter som kjøper i store kvanta. Du kan enten kjøpe produkter i stor kvanta ELLER du kan finne produsenter som kan lage og tilpasse dine egne produkter.

lage nettbutikk

Men å starte en virksomhet i Kina er ikke enkelt:

Kvaliteten på produktene kan variere MASSE og kulturforskjellene kan gjøre kommunikasjon med fabrikkene til en utfordring. En god bok om emnet er “Poorly made in China”. Denne bør du definitivt lese om du vurderer å starte produksjon av noe i Kina. Selv om boken er fra 2009 så forklarer den om den massive forskjellen i forretningskultur mellom Kina og Vesten.

Eller du kan ta kontakt med produsenter og leverandører (i Europa eller andre steder) og bare spørre dem direkte. For eksempel om du ser etter en fabrikk i Ungarn, så kan du prøve å bruke Google translate og oversette søkeordene dine fra norsk til ungarsk og lete deg frem. Det kan hende de ikke har nettside på engelsk.

Det finnes ikke noe entydig svar på hvordan man skaffer leverandører til nettbutikken – man må kanskje finne seg i å måtte søke seg fram på nettet i timesvis, sammenligne det man finner, sende e-poster, osv.

En annen ting du kan gjøre er å følge trender og handle kjapt for å dra nytte av bølgen. Husker du fidget spinners? Eller hoverboard og andre slags elektroniske scootere… Om du klarer å dra nytte av en massiv trend som dette så kan du tjene noen raske penger. Men disse tingene kommer og går.

Et kjapt tips: om du prøver å fange en slik trend, ikke kall nettbutikken din “fidgetspinnerdude.no” eller noe sånt, men velg heller et mer altomfattende navn som gjør at du kan selge andre ting i fremtiden.

Og et generelt tips som konklusjon for denne delen:

Du vil ha større mulighet til suksess om du selger noe du er lidenskapelig for, og som du vet mye om. Om du blir en fulltids entreprenør så må du tenke og jobbe med dette emnet hver dag, og ofte hele dagen. Så bedre om det er noe du føler sterkt for.

4. Noen praktiske tips for å unngå finansielle katastrofer

Her vil vi gi deg 3 tips for å unngå finansielle katastrofer (og unngå stress) når du lager en nettbutikk:

#1: Ikke si opp den vanlige jobben din

Det er bedre å starte nettbutikken din på siden.

Si opp eller reduserer arbeidstimene i din vanlige jobb kun ETTER du har gjort konsekvente salg i nettbutikken din. Om du ikke har noe å falle tilbake på så tar du en stor finansiell risiko, og det vil gjøre deg svært stresset. Kanskje det også dreper all moroa med å starte nettbutikken din.

De fleste virksomheter har ikke særlig avkastning de første 1 eller 2 årene. Faktisk så feiler de fleste virksomheter. Dette er statistiske fakta. Så ikke forvent å tjene penger på den nye virksomheten din med en gang. Men det som er så fint med internett er at nettbutikken din jobber passivt (og tar i mot bestillinger) mens du gjør noe annet. Når du kommer hjem fra den vanlige jobben din så kan du begynne å jobbe på nettbutikken din og ta hånd om bestillinger.

Faktisk så er kanskje den beste måten å starte en nettbutikk å jobbe i en selv først. Og helst i markedsføringsavdelingen. Bare prøv å suge til deg så mye informasjon som mulig (snakk med folk fra alle avdelinger, særlig kundeservice, siden de vanligvis kjenner kunden best) og bruk de kunnskapene i din egen butikk!

#2: Ikke bestill en pakke med 500 t-skjorter når du kan begynne med 5

Hvis du skal få noe produsert i en fabrikk, krever de vanligvis ganske store minimumskvantiteter. Men prøv å fiks en liten ordre selv om enhetsprisen er skyhøy.

For eksempel:

La oss si at du vil selge en t-skjorte for 300 kr i din nye nettbutikk.

Om du kan bestille 5 av de fra leverandøren for 200 kr/per stk. eller 500 for 70 kr/per stk., så er det forstatt billigere og mindre risikabelt å bestille kun 5. Det er bedre om du taper 1000 kr (5*200) enn 35 000 kr (500*70) om du ikke får noen bestillinger.

Det spiller ingen rolle om du ikke får noe avkastning (etter alle utgifter) på de første salgene. Først bør du teste forskjellige produkter og prøve å gjøre ditt første salg. Om du ser at det er etterspørsel for produktet ditt, så er det på tide å oppskalere.

#3: Ikke en gang tenk på å ansette noen med fastlønn i begynnelsen

Helt i begynnelsen av din reise til entreprenørskap, så må du være litt handyman.

Du har ikke råd til å betale lønn til noen når du ikke har noen inntekt i bedriften din. Men det du kan gjøre er å ha en forretningspartner som du kan dele avkastningen med om og når dere begynner å motta bestillinger. Da vil partneren din også ha større motivasjon til å gjøre en god jobb.

5. Markedsfør din nye nettbutikk – den mest utfordrende delen

Folk og særlig betalende kunder vil ikke dukke opp fra blå himmel til din nettbutikk.

Så du må skaffe trafikk.

Generelt så har nettbutikker en konverteringsrate på 2-5%. Så fra 100 besøkende, så kommer kanskje 2-5 til å kjøpe noe. Og dette er om prisene og produktene er gode, og om nettbutikken ser profesjonell ut og at det føles trygt å bestille fra den.

Så hvordan skaffer du trafikk til din nye nettbutikk? Her er de vanligste måtene i 2019:

Reklame på Facebook og Instagram:

Du kan utføre målrettede reklamekampanjer på Instagram og Facebook til de du tror kan bli potensielle kunder hos deg. Du har kanskje sett noen rare reklamer i FB-feeden din som selger t-skjorter med “Legends are born in January!” (om du er født i januar) og andre kule ting.

Influencer marketing:

Du kan kontakte influensere på Instagram eller andre sosiale medier til å gjøre et samarbeid med deg og merkevaren din. Om du fortsatt er liten så har du kanskje ikke nok penger til å jobbe med de store stjernene. Da kan du starte med mindre influensere som kanskje har 15 000 følgere. De er billige. Vanligvis så vil de små influenserne gi eksponering til produktet ditt gratis (bare send dem noen av produktene dine).

SEO (søkemotoroptimalisering):

Dette er svært viktig å mestre. Når du optimaliserer nettbutikken din for søkemotorer (som Google), så vil folk finne nettbutikken din enklere. Når du gjør dette bra, så vil du få gratis og organisk trafikk til siden din (og ikke fra betalte reklamer som du må betale for hver gang noen besøker nettbutikken din).

SEM (Søkemotormarkedsføring – Google Adwords):

Dette er reklamene du ser i Google sine søkeresultater. Så om noen søker etter “svart t-skjorte økologisk bomull” så kan du ha legge en reklame der som venter på å bli trykket på. Prisen per klikk avhenger av virksomheten din (klikk for salg av t-skjorter er billigere enn å selge forsikring eller raske lån) og hvor mange konkurrenter du har. Så med Google Adwords betaler du Google for hver besøkende som trykker på reklamen din og havner på siden din.

lage nettbutikk selv

Bli et “medium”:

La oss si at du har en fitnessrelatert nettbutikk. Da kan du starte en blogg hvor du skriver artikler (som er søkemotoroptimalisert) om trening og ernæringstips eller andre fitnessrelaterte emner. Og selvfølgelig oppdaterer du dine andre sosial mediekanaler med nyttig og/eller underholdende innhold rundt emnet som produktet ditt representerer.

Viralmarkedsføring: (dette kan gjøre deg til en suksess over natta!)

Fra tid til annen så gjør en nettbutikk blinkskudd når de blir delt viralt på sosiale medier. For eksempel:

Dollar Shave Club eksploderte til en milliardvirksomhet pga. én video:

Det finske selskapet som solgte “Deal with it”-solbrillene ble delt viralt og bestillinger strømmet inn fra hele verden.

starte egen nettbutikk

Squatty potty – enda et tullete produkt som ble til seriøs business pga. en viral video

Når det gjelder viralmarkedsføring så er det som regel noe morsomt som skaper alt oppstyret.

6. Den grunnleggende 3-trinnsformellen for å teste og selge produkter:

Det viktigste du må gjøre når du starter en virksomhet på nettet er å STARTE.

De fleste planlegger og tenker på helt irrelevante ting før de begynner.

Om vi skal forklare hvordan entreprenørskap og det å starte en nettbutikk er så kan du se for deg å stupe ned fra en klippe og begynne å lage vingene dine mens du faller mot bakken. Man må bare hoppe i det og finne ut løsninger langs veien.

Den grunnleggende formellen for å vokse en virksomhet på nett er følgende:

1. Du starter og prøver å få besøkende til din produktside

2 Du samler data og feedback:

 • Data betyr at du ser hvor mange som havner i butikken din, hvilke produktsider de besøker, hvilke produkter de legger i handlekurven, hvilke produkter de kjøper (hvilken farge osv.)
 • Feedback: hva sier folk om produktene dine? Og da snakker vi ikke om hva venner og familie sier, men om mennesker som ikke kjenner deg og som ikke har noen følelsesmessige bånd til deg. Du vil samle inn rå feedback fra det ekte markedet.

3. Du forbedrer produktet og butikken din etter informasjonen du samler inn

Det er en enkel loop. Du må bare tilby noe til verden og se hvordan det blir mottatt i markedet. Om noe fungerer bra så kan du gå “all in” på det produktet. Optimalisere produktsiden (ta enda bedre bilder, video, skrivr en skikkelig bra produkttekst osv.), begynn å lage reklame til det produktet og prøv å drive så mye trafikk som mulig til den produktsiden.

Har du hørt om 80/20-regelen?

Vanligvis i nettbutikker så er det et lite antall produkter (20%) som gir den største (80%) delen av inntekten. Disse er pengekuene som bringer inn pengene, mens noen produkter er der som en fin bakgrunn.

Og om produktet feiler så kan du bare gå videre til neste. Det er derfor de sier “fail fast” i startup-verdenen. Du må legge ut ting og skaffe feedback fort for å finne ut om det fungerer eller ikke. Å feile raskt sparer deg massevis av tid og penger.

7. Når du starter en nettbutikk (og virksomhet) så må du elske å lære:

Om du er den typen som elsker å lære nye ting, så vil du ha mye større sjanse for suksess med din nettbutikk.

Først så må du lære alt det praktiske – alt om produktene dine, hvordan bygge butikken din, og hvordan skaffe trafikk til den og lage produktsider som SELGER.

Og på siden så er det alltids bra å lære om det større bildet med å eie sin egen virksomhet:

Du kan høre på Youtube-videoer, podcasts, lese bøker og blogger, høre på lydbøker osv. Særlig i det engelsktalende markedet så finnes det TONNEVIS av gratisinnhold du kan lære fra. Når du lærer fra andres feil så må du ikke gjenta de samme feilene selv. Dette kan spare deg årevis av tid og tusenvis av kroner.

Som Warren Buffett sier “the more you learn, the more you earn”.

Konklusjon

Selv om du kanskje tror at de store butikkene allerede selger det folk trenger, så finnes det MASSEVIS av muligheter der ute.

Du må bare være lidenskapelig for en produktniche og lage et interessant merkevare rundt emnet.

Men ikke selg huset og si opp jobben helt ennå.

Begynn å jobbe med butikken din på siden og prøv å få ditt første organiske salg (som ikke er et støttekjøp fra mor). Dette bør være det første målet ditt. Glem å prøve å gjøre alt perfekt og sett i gang – uansett hvor klumsete og uprofesjonelt det er til å begynne med.

Hva er dine største utfordringer eller spørsmål om å starte en nettbutikk? Skriv en kommentar nedenfor!

2 thoughts to “Vil du lage nettbutikk selv? 7 tips for å starte egen nettbutikk”

 1. Hei. Takk for fine tips. Mitt store problem er rett og slett hvilket språk jeg skal bruke i nettbutikken og i bloggen. Vet du om man må betale mvh og toll til Norge, hvis man kun opererer i utlandet?

 2. Hei.
  Jeg har en drøm om å få produsert kopper, tallerkener osv som jeg kan begynne å selge, og i den anledning lurer jeg på hvor jeg kan henvende meg for å få det på trykk..? Hvordan henvender jeg meg ellers til andre aktører for å selge deres produkter??
  Om nettbutikk, så lurer jeg på hvor det er best å lage en egen nettside og hvordan lager jeg et domenenavn??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *