Starte en blogg: 3 beste måter å lage en egen blogg på (+5 tips)

starte en bloggHvis du tenker at du skal starte en blogg, så finner du i denne artikkelen tips om hvordan du skal komme deg i gang.

For det første, hvor stort er prosjektet ditt?

Kanskje du ønsker å starte en gratis blogg bare for moro skyld og for å teste det ut?

Eller ønsker du å bli det neste store innen mote/livsstil bloggosfæren?

Eller ønsker du å starte din egen nettbaserte avis eller magasin?

Uansett scenario, så vil du finne en god løsning og den beste bloggplattform i denne artikkelen. Denne bloggen – Nettmester.com har for eksempel blitt startet med tanke på mulighet nummer 3.

(sørg for å lese våre 5 generelle tips for å starte en blogg i siste del av denne artikkelen!)

1. Blogger eller WordPress.com – verdens enkleste måte å lag en blogg helt gratis

Begge disse to tjenestene hører hjemme i samme kategori siden de er nokså like.

Du kjenner sannsynligvis til og har lest mange blogger med en adresse som har blogg.no til slutt? Disse bloggene er kjørt av en Blogger-plattform tilbudt av Google. Den er helt gratis å bruke.

Hvis du ønsker å lage blogg for et prosjekt du driver med, som for eksempel en lang tur i utlandet, et husbyggingsprosjekt eller en utvekslingstur, så er dette trolig det beste valget for deg.

Du kan sette den opp med din nåværende Google konto eller opprette en ny konto. På kun et par minutter er du klar til å skrive din første blogg og din bloggadresse vil være det-du- velger-som-navn.bloggspot.no.

lage blogg

Du kan også sette inn reklameannonser på din Blogger-blogg via Google AdSense systemet. Deretter tjener du penger hver gang noen klikker på en av de annonsene. Men for å være ærlig bør du først kun konsentrere deg om skrivingen og skaffe deg lesere før du bekymrer deg for å begynne å tjene penger.

Du kan også opprette blogg på wordpress.com. Dette er også en god plattform for å lage en hjemmeside gratis.

Din bloggadresse vil være det-navnet-du-velger.wordpress.com

Den gratis WordPress bloggen ligner nokså mye på Blogger. Du trenger ikke tekniske kunnskaper for å forstå hvordan man lager blogg gratis på dette nettstedet. Det vil også være et par reklameannonser på din gratis WordPress blogg.

Men den dårlige nyheten er at du ikke vil tjene penger på dette, siden WordPress selv tar inntektene fra disse. Du kan selvfølgelig oppgradere til den versjonen av wordpress.com som koster penger og lage dine egne reklameannonser, men om du til slutt ønsker å lage en profesjonell blogg så anbefaler jeg at du bare glemmer wordpress.com.

I stedet burde du hoppe til del 3 av denne artikkelen og bli kjent med wordpress.org. Forvirret? Ja, wordpress.com og .org er forskjellige plattformer. For yrkesmessig bruk er .org den beste og eneste veien å gå.

Men uansett, her er vår anbefaling for hvordan man lager en gratis blogg:

Bare prøv ut begge to – Blogger og WordPress – og se hva du liker best.

 

2. Start en blogg på et bloggnettverk

Det finnes en del bloggnettverk hvor du kan starte blogg i Norge. For eksempel kan alle lage en blogg på blogg.no. På femelle.no må du søke og møte visse krav før du kan lage en blogg der.

hvordan starte en blogg

Om du følger berømte bloggere som skriver på lignende portaler så kan du titte rundt på siden og sjekke om det finnes muligheter for at du kan starte din egen blogg på samme portal.

Hva er så fordelene ved å bruke et bloggnettverk? Her er noen:

Du kan muligens dra nytte av de store mengdene lesere som bruker disse portalene. Noen ganger blir selv de ferskeste bloggene vist frem på forsiden av portalen, så det er en god måte å finne nye lesere på.

For det andre er eierne av portalene profesjonelle og har et stort nettverk. De kan muligens ordne interessante samarbeid med markedsfolk for de mest populære bloggerne på portalen.

Ulempene ved bloggnettverk?

De eier vanligvis innholdet ditt og bestemmer reglene for hva du kan og ikke kan gjøre. Mest sannsynlig vil du heller ikke kunne flytte blogginnleggene dine bort fra portalen om du skulle ønske å lage en uavhengig blogg senere.

Hvis du ønsker å ha total kontroll over innholdet ditt og dine mulige samarbeidsprosjekter med markedsfolk i fremtiden, så bør du fortsette å lese videre, denne neste seksjonen er skreddersydd for deg.

 

3. Lag en blogg med WordPress.org – den beste og mest profesjonelle måten å starte på

Som tidligere angitt er WordPress.org forskjellig fra WordPress.com

Denne løsningen for hvordan lage en blogg er noe mer teknisk enn løsning nummer 1 og 2, men hvis du er villig til å lære burde det ikke være et problem. Du trenger ikke å kunne programmere eller gjøre noe ALTFOR teknisk.

Å starte en WordPress blogg vil imidlertid koste litt penger. Du må kjøpe følgende:
et domenenavn som du velger, som for eksempel ditt navn.no (koster vanligvis rundt 100 kr per ÅR)
Webhosting der hvor du installerer WordPress bloggen. Koster vanligvis rundt 20-100 kr i måneden.

Bekymret for kostnadene? Bare hopp over en dyr frappucino, cappucino, eller hva enn det dyre sølevannet heter om dagen, og det holder i massevis. Det å starte en skikkelig WordPress blogg er en form for investering fordi du selv eier ALT du lager.

La oss liste opp et par grunner for hvorfor du burde starte en WordPress blogg om du er det minste interessert i å lage en seriøs blogg.

1. Du eier innholdet ditt og du har frihet.

Det er ingen som styrer om du plasserer reklameannonser på bloggen eller hva slags samarbeid du starter. Du eier alle tekstene og bildene på bloggen. Om du for eksempel bruker Blogger, eier Google alt innholdet. Hvis de bestemmer seg for å legge ned Blogger, så blir alt innholdet borte i løse lufta.

2. Det er en langsiktig investering å kjøpe ditt eget domene og bygge opp bloggen stein for stein.

Når du skriver en artikkel i dag om et såkalt “Evergreen” emne så kan du få trafikk til den artikkelen i bortimot tre år. La oss si at du skriver en artikkel om dine fem yndlingskafeer i Stockholm. Dette er i hovedsak en “Evergreen” artikkel. Folk vil google etter en kafe i Stockholm om 3 års tid også. Et blogginnlegg med emnet “Det jeg gjorde i helgen” er i motsetning utdatert og uinteressant etter bortimot en uke.

Når du bygger opp en blogg på ditt eget domene og ved bruk av din egen wordpress.org blogg så er det litt som å bygge et hus med dine egne hender. Huset ditt har mest sannsynlig verdi 20 år senere. Å blogge på Blogger, eller en liknende plattform, er litt som å leie en leilighet. Når du flytter ut, eier du fremdeles ingenting.

Seriøst. Internett domener er også litt som vin – de pleier å bli bedre med alderen. Hvis de er godt ivaretatt så vil også verdien mest sannsynlig øke. La oss si at du starter blogg om mat – om du kaller den noe annet enn ditt eget navn og denne bloggen blir populær så kan du selge domenet og nettsiden om et par år for en god slump penger.

3. Du kan utvide bloggen du har startet i det uendelige.

Det er i bunn og grunn ikke grenser for hvor stor du kan gjøre en blogg på wordpress.org. Mange nettaviser som har hundrevis, tusenvis eller millioner av lesere per måned kjører deres nettsteder med WordPress. Så hvis du begynner å blogge om å bake muffins i dag, så kan du om tre år kanskje ha utviklet en stor medieplattform om mat.

Men ja, du må være litt mer seriøs med tanke på å starte en blogg om du ønsker å bruke WordPress.org. Uansett hvor seriøs du er, la oss fortsette med noen praktiske tips som kan passe for alle.

 

Generelle tips for hvordan lage en blogg:

hvordan lage blogg

1. Velge navn

Ønsker du å bygge opp en personlig merkevare? Da kan du bare starte blogg med et domene som f.eks. fornavnetternavn.no eller .com

Hvis du ønsker å lage en anonym blogg, så kan du skrive under pseudonym eller et merkenavn. Det kan være en smart idé å la bloggnavnet være litt fleksibelt, eller med andre ord, vagt.

Et domenenavn som PettersPizzaBlogg.no vil for eksempel kreve at du kun skriver om pizza, ikke sant? Hva hvis du om 1 år blir lei av å bare skrive om pizza? Kanskje er det bedre å starte blogg som PettersMatBlogg.no for eksempel?

Det samme gjelder når du starter en hvilken som helst forretning eller nettbutikk. Du vil ikke kalle den Marits Mobildeksler for eksempel. Du kan heller kalle den noe vagt som Mumo, eller noe sånt? Tenk etter hvor merkelig navnet “Google” egentlig er? Det betyr jo ingenting.

I korte trekk: Ikke gi bloggen ditt et navn som maler deg inn i et hjørne og ikke gir deg noe frihet til å ekspandere driften på et senere tidspunkt.

2. Ikke bekymre deg for de små detaljene – grafikk, og alt annet nonsens.

Majoriteten av all trafikk skjer på mobile enheter om dagen.

Og hva gjør de fleste som lager blogg eller en ny nettside? De bekymrer seg for hvordan banneret ser ut og hva som finnes på kantene av skjermen osv. De fleste som besøker bloggen din er bare interessert i innholdet i innleggene – hva du skriver, bildene osv.

I begynnelsen når du har bestemt deg for å lage blogg, så trenger du ikke legge så mye innsats i hvordan nettsiden ser ut på en dataskjerm. Bare begynn å skrive.

3. Tenk på hva du vil skrive om. Og til hvem?

Innen markedsføring sier de at hvis du prøver å gjøre alle fornøyde, så vil ingen bli fornøyd.

Så ikke prøv å skrive om alt og til alle.

En blogg bør vanligvis ha en viss type “nisje” Det er mye enklere å mestre en nisje fremfor å skrive om masse forskjellige temaer. En nisje kan for eksempel være:

  • økologisk mote
  • investeringer for ferskinger
  • lage italiensk mat
  • backpacking på et lite budsjett
  • luksusreiser

Ser du? Det er ikke bare “mote” eller “reising”, men det er mer spesifikt. Det finnes hard konkurranse i dagens blogg- og vlogg-marked. Du har en mye større sjanse for å lykkes (= å få lesere/følgere) hvis du fokuserer på en spesifikk ting du er god på og er interessert i.

4. Det handler ikke om deg, men om leseren.

Du kjenner sannsynligvis til noen livsstilsblogger som i bunn og grunn bare skriver om hva de gjør i hverdagen: “Idag gjorde jeg ditt og datt..”

Disse bloggene kan ha titusenvis, om ikke hundretusener, av følgere.

Men du, om du starter fra null, kan vanligvis ikke gjøre det samme med en gang.

Vanligvis må bloggerne starte ved å vise følgerne at bloggen deres har VERDI. Tenk på hvordan du kan HJELPE leseren. Kanskje er du god til å lage ullsokker og luer? Bake kaker? Gi økonomiske tips?

Eller, om du vil ha inntekter fra reklameannonser kan du eksempelvis skrive om online casinoer eller lignende. Bare del din kunnskap med leserne.

Å starte blogg er litt som å starte et selskap. Du må løse folks problemer og gjøre deres liv enklere. Når du vokser blir det etterhvert enklere å omstille deg til en form for “Reality TV” og personlig innhold, hvor du i bunn og grunn bare dokumenterer hverdagslivet ditt.

5. Søkemotor Optimalisering og sosiale medier for å skape trafikk på bloggen din.

SEO kan høres litt teknisk ut, men la oss forholde oss til det grunnleggende.

Hvis du vil lage egen blogg som vil bli lest av mange mennesker, så kan det være verdt å lese deg opp på dette emnet. Bare Google eller bruk Youtube og søk på SEO, bruk noen timer på å lære litt om emnet, samtidig som du skriver bloggen din.

Dette er noe som gjelder spesielt de som ønsker å blogge profesjonelt eller de som driver en nettbutikk.

For å gjøre det enkelt:

Det betyr at dine blogginnlegg bør ha et tydelig emne som folk er interessert i å lese om. For eksempel er ”Beste kafeer i Stockholm” en god tittel fordi hvem som helst kan lage et blogginnlegg om dette og mange søker etter dette på Google.

Du burde nemlig lage et blogginnlegg med tittelen ”5 beste kafeer i Stockholm” og ikke en tittel som «Yeeah, jeg elsker kafeer!”

Det finnes mange som googler etter ”Beste kafeer i Stockholm” og vi ønsker å skrive et blogginnlegg som folk kan finne etter flere år. De vil ikke finne det hvis du lager en dårlig tittel, slik som det andre eksempelet ovenfor.

Derfor bør du skrive for folk, men også ta i betraktning at vi ønsker at Google også skal forstå hva innlegget ditt inneholder.

Konklusjon

Så hvis du ønsker å lage blogg så følger våre 2 endelige anbefalinger nedenfor:

Hvis du ønsker å starte raskt, enkelt og gratis så bør du bruke Blogger. Denne gir deg en god plattform å øve på og skrive på, slik at du kan finne ut om blogging er for deg eller ikke. Ikke tenk for mye på grafikk og utseendet til bloggen, bare begynn å skrive.

Men hvis du er sikker på at du ønsker å lage en profesjonell blogg som skal vare i flere år, så er den absolutte BESTE måten å gjøre dette på ved hjelp av WordPress.org. Et bra sted å kjøpe et domene og web hosting er eksempelvis UnoEuro.com.

Ikke overtenk det, bare begynn med en gang.

Hva er så dine største utfordringer, spørsmål eller tanker vedrørende å starte blogg? Legg igjen en kommentar nedenfor.

4 thoughts to “Starte en blogg: 3 beste måter å lage en egen blogg på (+5 tips)”

  1. Jeg ønsker å bli proffesjonell blogger.har lyst og nå ut til mange.men utfordringen er hva jeg skal blogge om.jeg har så mye jeg føler å bidra med.men hvor starter jeg.kan jeg starte å skrive uten at noen ser det?

  2. En fin og hjelpsom oppsummering. Skulle gjerne nevnt også Squarespace som er i vinden og tar markedet fra WP.org, men utenom det så er jeg enig i alt du sier 🙂 Bra innlegg.

  3. Jeg er opphengt i detaljer rundt utseende på bloggen. Ønsker at det skal se proft og enkelt ut slik at jeg bare kan skrive i vei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *