Shopify har definitivt blitt en av verdens (og Norges) mest populære nettbutikkplattformer.
Og det er egentlig fullt forståelig, for det lever virkelig opp til sin hype:
Det er egentlig utrolig at på samme plattform som bestemoren din kan selge ullsokker, så har svære merker som Budweiser og Los Angeles Lakers sine nettbutikker. Det er ikke tull…
Denne artikkelen bør leses av de som ønsker å starte nettbutikk helt fra scratch.
Vi kommer ikke til å gå gjennom de litt kjedelige (men svært viktige!) delene, som skatt og juridiske forhold til å drive nettbutikken din, men kommer til å snakke om prosessen ved å bygge din egen nettbutikk med Shopify og å gjøre ditt første salg.
Så her er 7 ting du må vite om Shopify:
1. Kort introduksjon til Shopify
På Shopify så behøver du ikke bekymre deg for å hoste nettsiden selv (som du må med WordPress-sider for eksempel). Her bare logger du inn med ditt brukernavn og passord til Shopify sitt skybaserte system.
Alt du trenger er ditt eget domenenavn (som your-shop.no) som du deretter kan koble til din Shopify-konto.
Du kan for eksempel kjøpe et domene på domene.no, som typisk kan koste 295 kr per år (for et .no-domene). Eller du kan kjøpe .com (eller andre internasjonale domener) direkte fra Shopify (eller litt billigere på namecheap.com).
Shopify er basert i Canada og er spesielt målrettet mot det amerikanske markedet. Men det kan selvfølgelig bli brukt i Norge også:
- du kan skrive alt innholdet til din nettbutikk på norsk
- du kan angi norsk krone som valuta
- du kan angi skatteinnstillinger slik at produktene og kvitteringene har norsk mva.
- du kan bruke de mest vanlige betalingsmetodene i Norge (mer om dem lenger ned i artikkelen)
Shopify er flott for de som vil starte en butikk uten å måtte vite noe om programmering og ha andre tekniske ferdigheter.
Og om virksomheten din vokser så finnes det praktisk talt ingen begrensinger for hvor mye du kan vokse med Shopify (om virksomheten din vokser så er det bare å oppgradere til en dyrere pakke med flere funksjoner!).
2. Hvordan bygge en butikk med Shopify?
Kort forklart, så lager du en Shopify-butikk slik:
1. Registrer deg på Shopify.com
2. Velg en mal for din butikk:
- en gratis (som er bra nok til å begynne med!)
- en betalt (ser bedre ut og har flere funksjoner)
3. Du lager dine:
- sider (som forside, om oss, vilkår og betingelser osv…)
- produktkategorier (som t-skjorter, hettegensere, hodeplagg)
- produkter (du lager en produktside for hvert produkt med bilder og tekst
4. Du publiserer siden din med enten:
- gratisversjonen (den kan brukes i 14 dager og du får en adresse for butikken din som https://your-choice.myshopify.com)
- du betaler (starter med 29 dollar per måned) og knytter ditt eget domene (yourshop.no eller .com eller andre domener)
5. Du starter med å markedsføre siden din, prøver å få trafikk til den og etterhvert ditt første salg.
Så den tekniske delen er svært enkel.
Men det som ikke er lett er markedsføringen og å faktisk selge produktene dine. La oss snakke mer om det:
3. Shopify og SEO + andre markedsføringskanaler?
Om du vil bygge en suksessrik nettbutikk fra scratch i 2019, så bør du legge endel arbeid inn i markedsføringen, branding og å prøve å gjøre ditt første salg.
…istedenfor å bruke dagevis på å sammenligne de tekniske funksjonene til forskjellige nettbutikkplattformer.
Her er de mest vanlige og beste måtene å bygge trafikk til din Shopify-butikk:
SEO (Søkemotoroptimalisering):
Det er veldig viktig å mestre SEO, for om det blir gjort riktig så kan du få gratis trafikk til siden din i flere år fremover. Med SEO så optimaliserer du siden din slik at mennesker enklere vil finne den gjennom Google (og andre søkemotorer).
Eksempel:
La oss si at du vil starte en butikk som selger kaffe.
Med visse verktøy (som ahrefs.com) så kan vi finne ut hvor mange ganger folk søker etter visse ord i Google. Slik kan vi finne ut om det er etterspørsel, og eventuelt hvor mye etterspørsel det er for forskjellige produkter.
Så det vi vil gjøre er å optimalisere forsiden til vår Shopify-butikk med de viktigste nøkkelordene knyttet til det vi driver med. I dette eksempelet så kan vi optimalisere for disse nøkkelordene:
Så dette er noen ord/uttrykk som folk skriver inn i Google. “Volume” viser omtrent hvor mange ganger ordet blir søkt etter per måned.
Og vi vil optimalisere hjemmesiden til vår Shopify-butikk for noen av disse for å få disse menneskene til vår butikk:
Når du er logget inn på Shopify, til venstre under “Sales channels” så vil du finne “Online Store” og deretter “Preferences”. Om du ikke ser “Online Store” under Sales Channels så kan du bare legge den til med +-knappen.
Der vil du ha de 2 viktigste delene av hjemmesiden til din butikk:
- metatittel (Homepage title)
- metabeskrivelse (Homepage meta description)
Forsiden bør bli optimalisert for det generelle emnet til siden din. I dette tilfelle så bør det være følgende (la oss si at butikkens navn er Kaffemeister):
Til slutt vil butikken din dukke opp i Googles søkeresultater slik:
Deretter kan du optimalisere hver kategoriside hver for seg – det kan for eksempel være:
- kaffekvern
- økologiske kaffebønner
- kaffekrus
Deretter bør hver produktside også optimaliseres. Metatitellen kan bli skrevet i følgende format:
< Merkenavn > < Modell > | Kaffemeister
Og på hver side så kan det være lurt å skrive en tekst om produktene du selger, mens du nevner nøkkelordene dine her og der.
Og dette var en kort introduksjon til SEO for Shopify.
Det kan hende vi kommer til å skrive mer om dette senere, men i mellomtiden så kan du bare søke på Google eller Youtube “seo for shopify” for å lære mer.
Instagram, Facebook, Youtube – sosiale medier generelt:
Shopify + Instagram er også en god kombinasjon for å bygge en suksessrik Shopify-butikk i dag.
Eller Youtube. Sjekk den svenske youtuberen, Jon Olsson for eksempel:
Han har hatt en aktiv VLOG på Youtube i noen år, og har bygget et stort følge og lanserte nylig et merkevare som heter c’est normal (på Shopify). Da de lanserte butikken så ble omtrent alt utsolgt på bare få minutter. Der kan man se hvor bra det kan være å ha en eksisterende fanbase.
Så om du allerede har et publikum – enten det er med en blogg, vlog, Instagram, Youtube osv. så er dette flott. Da vil du kunne ha en pangstart med din nye Shopify-butikk!
Om du starter fra bunnen av, så kommer det til å ta litt lenger tid før du får besøkende og de første salgene på siden din.
Når du starter fra bunnen (som de fleste gjør), så kan du også vurdere betalt reklame. Dette kan være på Google AdWords, Facebook eller Instagram. Du kan prøve forskjellige reklamer og sikte deg inn på dine potensielle kunder (man må tenke på alder, bosted, og hva de liker osv). Det finnes tonnevis av nyttig gratisinformasjon på Youtube og på blogger (særlig på engelsk), sånn at du kan lære mer om hvordan du kan bruke slike reklamer.
4. Shopify & dropshipping?
Dette har kanskje vært den hotteste trenden på Youtube de siste årene:
Shopify og dropshipping.
Men hva er dropshipping?
Dropshipping betyr rett og slett at det er noen andre som tar seg av logistikken med nettbutikken din. Det er du som styrer siden (du tar deg av produktsidene, markedsføring og kundeservice). Men når det kommer en bestilling så vil logistikksenteret motta informasjonen, velge produktet, pakke den og sende den til kunden din.
Så du kan rett og slett reise hvor som helst i verden og styre forretningen din fra PCen – eller til og med fra mobilen din. Det finnes en Shopify-app der du kan holde styr på salgene dine, legge til og redigere produkter, kontrollere bestillinger osv. Og du kan svare på alle e-poster til kundeservice med telefonen.
På Shopify App Store så kan du finne flere dropshipping-relaterte apper.
For eksempel så driver mange med dropshipping av billige varer fra Kina (fra sider som Aliexpress). Eller du kan koble en t-skjortetrykker (eller andre klesplagg) som dropshipper, for eksempel Printful, til din Shopify-butikk. Bare sjekk ut App Store og ta en titt på noen Youtube-filmer for å lære mer om emnet. Yes, lær, lær og lær! Om du ønsker å bli en entreprenør på nett så må du suge til deg all informasjonen du måtte trenge. Les, lytt til og se på alt du kan (mens du også gjør det praktiske arbeidet da selvfølgelig).
5. Shopify-priser
Du kan begynne å bruke Shopify gratis, men om man virkelig vil sette i gang butikk så må man betale litt. Gratisversjonen gjelder for kun 14 dager, og lar deg ikke for eksempel bruke Klarna betalingsløsninger.
Når du er klar til å ta steget med å publisere butikken din, så har du disse prisene å velge mellom:
- Basic Shopify 29 USD (249 kr) / mnd
- Shopify 79 USD (680 kr) / mnd
- Advanced Shopify 299 USD (2570 kr) / mnd
De fleste vil komme godt i gang med Basic-versjonen.
Shopify-pakken har noen fine ekstra godbiter, som gavekort og lavere transaksjonsavgift. Men når du starter fra scratch, så bør fokuset ditt være på å få trafikk og gjøre ditt første salg.
Det finnes også et alternativ for kun 9 USD/mnd men den gjelder kun for å selge gjennom dine sosiale medier, eller for å legge til en Kjøp-knapp på din eksisterende nettside. Så for å sette i gang med nettbutikken din så blir det minimum 29 dollar per måned.
6. Betalingsmetoder i Norge
Hvis du selger hovedsakelig til norske kunder, vil du tilby de vanligste norske betalingsmetodene til kundene dine. Sannsynligvis så er den mest praktiske løsningen å velge Quickpay som betalingsprosessor, da kan du tilby følgende betalingsmåter til kundene dine:
- bankkort
- PayPal
- Vipps
- Klarna
…pluss noen flere.
Og om produktene dine er målrettet til for eksempel det kinesiske markedet, kan du også velge Alipay som betalingsløsning.
Siden vi snakker om Kina og Asia generelt: Om du kan komme opp med et skikkelig hit-produkt (noe luksuriøst eller spesielt) for det asiatiske markedet, så kan ting gå helt av skaftet. Den kinesiske middelklassen vokser raskt, og de elsker europeiske og nordiske kvalitetsprodukter.
Men generelt sett så er det veldig viktig å tilby betalingsmåtene som er de vanligste i landet du sikter deg inn på. Mange kjøper impulsivt rett fra mobilen, og om den riktige betalingsmetoden ikke er der, så kan det hende de forlater butikken din og aldri kommer tilbake.
7. Alternativer til Shopify? Finnes det noe bedre der ute?
Hvem er Shopify sine nærmeste konkurrenter? La oss snakke om noen av de, om du ikke er sikker på hvilken plattform du bør velge:
WooCommerce vs Shopify:
WooCommerce er en plugin for WordPress og er veldig populært for å starte nettbutikk.
Den er mer avansert og egner seg mer for de som allerede skjønner seg på WordPress og har litt kunnskaper innen koding. Eller for de som vil ansette en person til å drive WordPress-siden sin. Det er enkelt å installere, men man må alltid gjøre noen manuelle endringer i koden – særlig om noe går galt.
Woocommerce gir deg masse frihet til å tilpasse din egen side. Du kan til og med ha din egen WordPress-blogg eller nettmagasin og utvide det til å ha butikk på samme side. Men med Woocommerce så må du virkelig vite hva du driver med, siden det er du som har ansvaret for å hoste siden og for selve programvaren. Men Shopify er hostet og styrt av Shopify selv, og de har også kundeservice tilgjengelig.
Magento vs Shopify?
Magento er en programvare med åpen kildekode, som passer for skikkelig profesjonell bruk. Men du må kjøpe webhosting hvor du kan installere Magento-butikken og bygge den manuelt.
Mange store nettbutikker bruker Magento, men det krever ofte massevis av manuelt arbeid. Du og din forretningspartner må kanskje ha en programvareutvikler som kan sette i gang butikken og for oppretthold.
Wix vs Shopify:
Wix er en av de mest populære tjenestene for å lage en gratis nettside. Den er veldig god for å bygge en nettside, men når det gjelder nettbutikk så kommer den ikke i nærheten av Shopify. Den mangler skalerbarhet (med apper, SEO-funksjoner, support osv…). Vi anbefaler ikke å starte en nettbutikk på Wix.
Og andre?
Det finnes mange andre brukervennlige alternativer og konkurrenter som BigCartel, BigCommerce eller Volusion. Men det virker som at Shopify ligger i sin egen liga når det gjelder populæritet, ihvertfall i følge Google sine statistikker. Det finnes rett og slett så mange brukere og app-utviklere for Shopify, at det virker som at det er den smarteste måten å lage nettbutikk på.
Konklusjon
Shopify er utvilsomt noe av det kuleste som har skjedd i verden av business på nett:
De eliminerer de frustrerende tekniske delene av å lage nettbutikk, og lar oss fokusere på markedsføring og salg i stedet.
Bare unngå den største feilen som nye internettgründere gjør:
De (og meg inkludert, for 3 år siden) bruker mange måneder eller år på å tenke gjennom hvert trinn, eller bruker 3 måneder på å justere og designe butikklogoen før man begynner.
Bare kom deg i gang og ikke overtenk hvert eneste steg.
Du kan starte en butikk med kun ett produkt. Jepp, det kan du. Bare lag en produktside og begynn å skape trafikk til den. Se om du klarer å gjøre noen salg.
Det er når du ser hva som fungerer og hva som ikke fungerer du begynner å forstå hva du bør rette fokus til.
Så registrer deg og prøv deg frem: Shopify.com
Har du allerede erfaringer med Shopify? Eller hva er dine største bekymringer og utfordringer med å sette i gang? Skriv en kommentar nedenfor!
Jeg må bare takke deg! Tusen takk for hjelpen! 🙂
Takk for god artikkel. Hva med frakt muligheter i shopify? Kan du bruke norske leverandører der, posten, bring etc?
Jeg er interesert i shopify og droppshipping. Jeg vil gjøre noe på siden av og har sett på videoer på youtube på hvordan folk har satt opp sin shopify video og sånt. Men en ting stopper meg alltid. Skatt. Ikke at jeg har noe om skatt. Men gjør shopify det. Må man betale skatt selv. Eller er det spesielle regler for dette. Jeg ønsker virkelig nå starte.
Så hva er det med skatt i shopify. Siden min bekymring er at jeg kommer til å bryte noen skattelover. Og det vil jeg ikke. Please returner med svar.
Veldig bra artikkel! Takk for gode tips of råd. Jeg har allerede registrert meg på Shopify og ønsker å drive egen butikk på nett. Jeg har noen ideer men ikke helt bestemt meg ennå hva jeg skal selge, men som du sier det viktigste er å komme i gang, prøve og lære underveis.
Hei, jeg bygger nettbutikken nå men lurer på hvordan jeg skal ordne skatt. Vi må jo betale skatt til staten og. Nettbutikken min har .com domain. Jeg håper å noe fra deg. Tusen takk for info.