Vil du lage en gratis hjemmeside – raskt, enkelt og uten at du trenger å ha avanserte tekniske ferdigheter?
Hvis svaret er ja, har du kommet til rett sted.
Med de følgende 5 tjenestene kan du lage din egen nettside i løpet av minutter.
Tjenestene er perfekte for frilansere, små bedrifter eller rett og slett enkeltpersoner som ønsker å ha sin egen nettside. Og som du vet, i disse dager er du nødt til å ha en nettside. Det gjelder til og med for offline-bedrifter som kaféer, restauranter, frisører, yoga-instruktører og så videre.
Du kan enkelt komme i gang gratis med en enkel nettside, og fra rundt 50-100 kroner per måned så kan du få en nettside med profesjonelt utseende med ditt eget domenenavn som din-bedrift.no (eller .com, .net eller hva du måtte ønske).
Så la oss snakke litt om verktøyene du kan bruke for å lage din egen nettside.
PS. På slutten av artikkelen så har jeg også 5 tips du bør vite om når du lager hjemmeside (særlig for virksomheter, slik at du kan få flere besøkende og kunder eller lesere).
1. Webnode – profesjonell hjemmeside, raskt og enkelt (også gratis .no-domenetilbud tilgjengelig)
Webnode er et internasjonalt selskap som tilbyr et gratis hjemmesideprogram på norsk – blant mange andre språk.
Det virker som følger:
- Registrer deg på https://www.webnode.no (klikk for å åpne i nytt vindu). Du trenger kun å oppgi en e-postadresse og å angi et nytt passord.
- Velg en design-mal for nettsiden din (avhengig av om du har et konsulentfirma, kafé, restaurant etc. – velg stilen som passer dine behov).
- Begynn å legge inn din egen tekst og dine egne bilder for å tilpasse siden din!
Det finnes plenty av ferdiggjorte nettside-maler å velge mellom – avhengig av hvilken type selskap eller formål siden er for. Så du trenger ikke å bruke kreativ energi på å avgjøre hvilken stil som passer for virksomheten din.
Når du er klar, kan nettsiden lanseres umiddelbart, og den vil dukke opp på følgende adresse: http://ditt-valg.webnode.com
Det er helt gratis til evig tid, men hvis du bestemmer deg for å oppgradere til betalversjonen (og om du velger STANDARD-pakken eller bedre), vil du bli kvitt reklamen på bunnen av siden. Og hvis du velger MINI-pakken (54 kr i måneden) eller en av de dyrere pakkene, vil du få et gratis .no-domene det første året.
Vi vil definitivt anbefale Webnode for alle frilansere eller mindre virksomheter (eller til og med individer som ønsker å lage en personlige nettside). De har fine og moderne nettsidemaler som fungerer bra på alle slags skjermer; mobil, nettbrett og PC.
Prøv det gratis: https://www.webnode.no
Og sørg for å lese vår anmeldelse av Webnode som har noen gode råd og tips for god SEO for din Webnode-nettside (slik at du kan få mange besøkende til siden din!)
2. Wix.com – meget avansert tjeneste for å lage din egen nettside
Wix.com er en veldig populær tjeneste for å lage din egen nettside på egenhånd. Den tilbyr mange muligheter, som nettbutikk, et bookingsystem der kundene dine kan lage avtaler med deg, chatte-tjeneste for besøkende på nettsiden din etc. Mer enn 100 millioner mennesker over hele verden har allerede bygget en nettside på Wix. En annen fordel er at denne nettside-byggeren er tilgjengelig på norsk.
Bare registrer deg på Wix.com, enten med en e-postadresse eller med Facebook- eller Google-innloggingsdetaljene dine. Du kan velge en nettside-mal og deretter sette i gang med å legge inn din egen tekst og dine egne bilder.
Det som skiller Wix fra Webnode, er at det er en mye mer avansert nettside-bygger som har høyere priser på sine betalte tjenester. Du får mange alternativer for å redigere nettsiden din, som kan være litt forvirrende dersom du ikke er den mest tekniske personen.
Et gratis nettsted fra Wix vil ha noen veldig synlige annonser som viser at siden ble bygget med Wix – én på bunnen av siden og én i det øvre hjørnet (når du bruker datamaskin).
Adressen til gratis-siden vil være noe slik som dette: https://info218841.wixsite.com/ditt-valg
Denne internettadressen ser ikke særlig fin ut, for å være ærlig. Hvis du imidlertid ønsker å koble til ditt eget domene eller kjøpe et domene, finnes det selvsagt betalte alternativer som varierer fra omtrent 65 kr til 190 kr i måneden – avhengig av hvor mange funksjoner du trenger.
Lag din hjemmeside nå: Wix.com
3. Weebly – lag gratis nettside med kunstnerisk og minimalistisk stil
Vi er på leting etter den nettside-byggeren som er best i test. Hvis du vil ha en gratis hjemmeside, går tredjeplassen til Weebly.com. Det er et amerikansk selskap, men nettside-byggeren er tilgjengelig på norsk. Det er et amerikansk selskap, men nettside-byggeren er tilgjengelig på norsk.
Weebly har mange fine, rene og minimalistiske design i sine nettside-maler å velge mellom. Du registrerer ganske enkelt med e-postadressen din eller med Facebook- eller Google-kontoen din og begynner å lage din nettside.
Med andre ord: Hvis du eller selskapet ditt driver med mote, kunst eller annen kreativ virksomhet, og hvis du vender deg mot et internasjonalt publikum, så kan Weebly være riktig valg for deg!
I gratisversjonen vil internettadressen din være http://ditt-valg.weebly.com, og nettstedet ditt vil også ha en liten Weebly-annonse på bunnen av siden.
Dersom du oppgraderer til en betalt løsning, kan du for eksempel kjøpe en .com-, .net- eller org.-adresse. De norske .no-domenene er ikke tilgjengelig gjennom Weebly, men hvis du allerede har ditt eget domene, kan du koble det til Weebly-nettsiden din.
Weebly har 4 ulike priser avhengig av hvor mange og hvilke typer funksjoner du trenger:
- Starter: $8 (ca. 60 kr) / mnd. – grunnleggende for personlig side
- Pro: $12 (ca. 90 kr)/ mnd. – bra for en vanlig bedriftsside
- Business: $25 (ca. 190 kr) / mnd. – for nettbutikker
- Performance: $38 (ca. 300 kr) / mnd – for en mer seriøs nettbutikk
Merk: Før du kan publisere – selv en gratis hjemmeside – må du verifisere kontoen din ved å oppgi mobilnummeret ditt og gå gjennom en SMS-verifikasjon.
4. Jimdo – et annet gratis hjemmesideprogram som er enkelt å bruke
Jimdo er et tysk selskap der du kan lage din egen nettside. Dette er også bra for frilansere, kunstnere og til og med bloggere. For øyeblikket er ikke Jimdo tilgjengelig på norsk, men de har engelsk samt syv andre språk.
I gratisversjonen vil internettadressen din være i dette formatet: https://ditt-valg.jimdo.com
Det vil også være en liten Jimdo-annonse i bunnen (bunnteksten) til siden.
Og dersom du ønsker å bli kvitt jimdo.com i adressen og fjerne annonsene, finnes det selvfølgelig betalte løsninger som er tilgjengelig for følgende priser:
- JimdoPro: 75 kr / mnd. (grunnleggende pakke for små oppstartsselskaper, bloggere og frilansere – også en nettbutikk med grunnleggende funksjoner)
- JimdoBusiness: 205 kr / mnd. (avansert pakke med nettbutikk som har komplett funksjonalitet)
Jimdo har til og med en mobil-app for Android og iOS. Den gjør det mulig for deg å endre tekst, legge inn nye bilder og skrive nye blogginnlegg. Det er verdt å prøve ut hvis du er på reise, kun har med deg telefon og ønsker å blogge om opplevelsene dine.
5. Gratis hjemmeside med blogg på WordPress.com – beste løsning for bloggere!
De fire nevnte nettside-byggerne er perfekt for mer statiske nettsider, som små bedrifter, frilansere etc. Men hvis hovedformålet er å skrive blogginnlegg, og du ikke ønsker å betale noe, så er valget ditt WordPress.com.
Du registrerer deg ganske enkelt med e-postadressen din og får umiddelbart din egen WordPress-blogg – helt gratis.
Internettadressen til bloggen din vil være: https://ditt-valg.wordpress.com.
WordPress er den mest populære plattformen for bloggere over hele verden. Så hvis du er en ny blogger, er WordPress en god og enkel metode for å lære WordPress å kjenne uten å betale noe. Hvis du ønsker å ha ditt eget domene og er seriøs når det gjelder blogging, er det bedre å se på en WordPress.org-nettside der du selv stiller med vertstjeneste.
Merk: WordPress.com og WordPress.org er to forskjellige ting. Det er imidlertid en lang historie, så vi sparer den sammenligningen til en annen artikkel. Hvis du vil sette raskt i gang uten å betale noe, bare gå i gang med å lage din egen blogg med wordpress.com-versjonen!
Les også våre tips for å starte en blogg!
5 kjappe tips for å lage nettside (særlig viktig for eiere av små bedrifter!)
Når du lager din egen nettside, så er ikke den tekniske delen så komplisert takket være disse moderne og brukervennlige nettsidebyggerne.
Men!
Du bør fokusere endel på innholdet (tekst og bilder) på nettsiden din. Så hvordan lager du en nettside som fungerer effektivt og som skaffer deg nye kunder (om du er en bedrift). Her er mine tips (og noen vanlige feil du bør unngå):
#1 Hold nettsiden enkel og oversiktlig
I dag foretrekker de fleste å se en “ren” nettside som umiddelbart forteller leseren hva den handler om. Det er ingen vits i å fylle opp hjemmesiden med store bannere, knapper og blinkende animasjoner (som nettsider fra tidlig 2000-tallet).
Oppmerksomhetsspennet til oss mennesker i disse moderne tider er såpass kort at om det ikke umiddelbart er klart og tydelig hva nettstedet ditt handler om, vil leseren trykke på tilbake-knappen og gå til et annet nettsted (og du mister en potensiell kunde).
Husk også at i 2021, så skjer kanskje 60-70 % av all nettrafikk på mobiltelefon.
Så når du designer en nettside, så bør du ikke henge deg alt for mye opp i hvordan den ser ut på dataskjermen. Når du designer den på datamaskinen, ta en titt på den med mobiltelefonen din. Se om den er oversiktlig, og om det er enkelt å finne fram til viktig informasjon, som bedriftens telefonnummer osv.
Men ikke bekymre deg – for om du bruker en av de ovennevnte nettsidebyggerne så vil du få en responsiv nettside, noe som betyr at de ser bra ut på mobilen, nettbrettet og dataskjermen.
#2 Sørg for at leseren finner den viktigste informasjonen FORT:
Om en person sitter i bilen sin og vil finne din frisørsalong, så må de vanligvis finne telefonnummeret ditt. De ønsker å kjapt kunne ringe og spørre om du har ledig time NÅ. Derfor er det viktig at telefonnummeret er på et synlig sted og er lett å finne.
Eller om du har en restaurant, sørg for at menyen er enkel å finne og at de vet hvordan man bestiller (om du jobber med Wolt eller Foodora osv.), eller hvordan man kan finne deg, og det er nødvendig med bordreservasjon eller ikke.
Sett deg i kunden sine sko og tenk på hva slags informasjon de ønsker å finne med en gang.
#3 Bruk dine egne bilder, og ikke bilder du har funnet på nettet
Om du starter en bedrift med lavt budsjett, så behøver du ikke bruke masse penger på en dyr fotograf.
De fleste smarttelefoner har såpass gode kameraer i dag at du kan ta gode nok bilder selv til bedriftens nettside. Om du ikke er så god til sånt, spør en venn om hjelp.
Og det er alltid bedre å bruke egne bilder enn kjøpebilder fra nettet. Folk i dag kan føle at noe ikke stemmer om du prøver å fake at du er en stor bedrift. Du vet de kjøpebildene der folk står i dress med falske smil? Det fungerer ikke så godt i 2021.
#4 Kjenn til det grunnleggende om søkemotoroptimalisering (SEO) for å få besøkende til nettstedet ditt
Å ha en nettside som ingen klarer å finne er ikke veldig praktisk. Jobben til nettsiden er å bringe deg flere besøkende og potensielle kunder, ikke sant?
Men hva er søkemotoroptimalisering? Det er et stort tema, men her er litt grunnleggende:
Du må optimalisere nettsiden din for visse nøkkelord slik at folk vil kunne finne den gjennom Google. For eksempel om du er en fotograf i Oslo, så ville du laget en nettsidetittel lignende dette:
Fotograf i Oslo | Ditt-bedriftsnavn
Eller om du er sportsmassør i Trondheim, skriver du bare nøkkelordet pluss firmanavnet ditt:
Sportsmassasje i Trondheim – Massasjemester
Vel, det høres jo enkelt ut? Men mange nettsideeiere glemmer å legge til slik informasjon, så sørg for at du gjør det.
Igjen så er det viktig å prøve å sette seg selv i kundens sko, og tenke hva slags “nøkkelord” de ville søkt på i Google om de lette etter tjenestene du tilbyr. På Webnode, Wix og andre moderne nettsidebyggere så kan du alltid skrive inn disse titlene for å forbedre din SEO.
Men selvfølgelig så er SEO ganske mer komplisert enn dette, så om du vil lære mer så er det kanskje lurt å lese noen artikler eller se noen Youtube-videoer mens du lager nettsiden din for noen nyttige tips.
#5 Sett leseren i sentrum av oppmerksomheten på nettsiden din:
Ofte når man blar gjennom nettsidene til små bedrifter, så merker man at fokuset bare ligger på dem selv. “Vi har drevet siden 1985, vi er ditt og vi er datt…”.
Det er en av de største feilene bedriften kan gjøre – de tror alt handler om dem. Men egentlig burde det handle om kunden/leseren og hvordan du kan hjelpe dem.
Så istedenfor å skrive en “bedriftaktig”, passiv og formell tekst, bør du fokusere på leseren og vise at du tilbyr en løsning til dem.
La oss se for oss at en fiktiv fyr som vi kaller Espen sitter i bilen sin og googler etter en frisør for en kjapp hårklipp. Han havner på nettsiden din. Han har det travelt. Hvilken type tekst tror du fungerer best for å lokke han inn som kunde?
“Vår frisørsalong ble grunnlagt i 1997 og har i dag 6 ansatte. Vi har mer enn 48 år med erfaring innen…”
“Trenger du en hårklipp med en gang? Ring vårt vennlige team på 12345678 og la oss finne en time for deg.”
Jeg tror du vet svaret.
Når du skriver tekster på nettet og for nettsiden din, så bør du fokusere på leseren og tilby løsningene de leter etter. Deretter bør du oppfordre leseren til å gjøre en handling – uansett hva det skulle være! Om du vil at de skal ringe deg, legg inn et stort skilt som sier “ikke nøl med å ringe oss på 12 34 56 78!” Om du vil at de skal skrive en e-post for å spørre om mer informasjon, si det! Ikke bruk passive tekster, men bruk tekster som motiverer leseren til handling.
Konklusjon: Mine siste anbefalinger for å lage hjemmeside (for bedrift eller individ):
Om du vil lage en nettside for deg selv eller for bedriften din, så hadde jeg startet med Webnode eller Wix.
Webnode er kanskje mer optimalisert for det norske markedet siden de har gratis .no-domener (for det første året) tilgjengelig når du oppgraderer til deres betalte pakke (starter fra 54 kr per måned). Og det er enkelt å bruke og du vil ha nettsiden din klar veldig kjapt.
Men om du vil starte en nettbutikk, så bør du sjekke ut Shopify. Og om du blogger, bør du bli kjent med WordPress.
Har du noen kommentarer om det å lage nettside? Eller har du allerede erfaring med nettsidebyggerne vi har nevnt ovenfor? Skriv en kommentar nedenfor.
Takk for den interessant artikkelen.
Nå har jeg nettsider på Webnode i betalt versjon,
men jeg tror at Webnode er best allikevel.
Så, i gratis versjon også :).